10 Nisan 2025 20:48

Bilim Kurulu üyelerinin katıldığı ilk toplantıda Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, "Dilimize hizmet, vatanımıza ve milletimize yapacağımız en büyük hizmettir." ifadelerini kullandı.
 
Projenin önemine değinen Yelkenci, projenin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasında Bakanlığın kararlı olduğunu vurgulayıp projeye destek olan kurum ve kişilere teşekkürlerini dile getirdi.
 
Proje ile öğrencilerin kelime hazinesini, kavram bilgisini ve ders kitaplarındaki söz varlığını tespit ederek geliştirmek ve zenginleştirmek, ayrıca okuma kültürünün oluşturulmasına yönelik çalışmaların yapılması amaçlanıyor.
 
Proje, Millî Eğitim Bakanlığının on beş biriminin katkısı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde yürütülüyor. İkisi hazırlık, on altısı uygulama aşamalarını kapsayan toplam on sekiz iş paketinden oluşan projede, her bir iş paketinin doğasına uygun nitel ve nicel araştırma yöntemi belirlendi.
 
Proje kapsamında diğer yandan, her sınıf seviyesi için kazandırılması hedeflenen söz varlığını  (bilim kavramı, deyim ve atasözü vb.) belirlemek ve sınıf seviyelerine uygun kelime listeleri oluşturmak, kültür taşıyıcısı temel eserlerden hedef söz varlığını tespit etmek ve etiketlemek, hedef söz varlığı listelerini ders kitabı ve çocuk edebiyatı yazarlarının istifadesine sunmak, ders kitaplarının hazırlanması sürecinde kullanılmak üzere alan terimleri listeleri oluşturmak ve öğrencilerin söz varlığını ve okuma kültürünü geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak hedefleniyor.
 
Proje kapsamında Türk Dil Kurumu, TÜBİTAK, ÖSYM, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü gibi bazı kamu kurumlarıyla da iş birliği yapılıyor.
 
Proje sonuçlandığında ise MEB Söz Varlığı Veri Tabanı ile MEB Yapay Zekâ Doğal Dil İşleme Modeli geliştirilecek. Öğrencilerin ve öğretmen adaylarının söz varlığını izlemeye yönelik geliştirilen araştırma modelleri de Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından dört yılda bir uygulanacak.

İlgili Fotoğraflar