Bakan Avcı, BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson’la bir araya geldi  
Bakan Avcı, BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson’la bir araya geldi

Bakan Avcı, BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson’la bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson’la bir araya geldi.

Bakan Avcı, BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson’la bir araya geldi

İstanbul’da düzenlenecek Somali Yüksek Düzeyli Ortaklar Forumu kapsamında Türkiye’de bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, başta Suriyeli mülteciler konusu olmak üzere 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’nin hazırlıkları ve insani yardım konuları hakkında görüşmelerde bulunmak amacıyla Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yla bir araya geldi. 

 

Bakan Avcı, görüşmede, Nisan 2011 yılından itibaren Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik eğitim öğretim hizmetlerinin koordinesinin Millî Eğitim Bakanlığında oluşturulduğunu belirtti.

 

Hedef 450 bin Suriyeli çocuğa eğitim

Son verilere göre Türkiye’de 5-17 yaş arası okul çağında 750 bin Suriyelinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Avcı, “Bunlardan yaklaşık 325 bin öğrenci eğitime dâhil edildi. 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık 450 bin Suriyeli çocuğun okula erişimini hedefliyoruz. Suriyeli öğrenciler; kamp içindeki geçici eğitim merkezlerinde, kamp dışında kurulan geçici eğitim merkezlerinde ve Bakanlığımıza bağlı resmî okullarımızda eğitim hizmetlerinden yararlanıyor” diye konuştu. 

 

Geçici eğitim merkezlerinin; betonarme, çelik konstrüksiyon, prefabrik, konteyner veya çadırlardan oluştuğunu dile getiren Bakan Avcı, “AFAD tarafından 70’in üzerinde okul inşa edildi. Resmî ve özel okullarımızdan yaklaşık 200 okul binası yarı zamanlı olarak tahsis edildi, ayrıca 100 kadar da müstakil bina belediyeler veya sivil toplum kuruluşları desteği ile bakım onarımları yapılarak geçici eğitim merkezine dönüştürüldü” dedi.  

 

Bakan Avcı şu bilgileri verdi: “Suriyeli öğrenciler devlet okullarında Türkçe müfredat ile; geçici eğitim merkezlerinde ise Bakanlığımızca özel olarak oluşturulmuş ders çizelgeleri üzerinden kendi dillerinde bir müfredat ile eğitim alıyor. Arapça müfredata haftada ortalama 5 saat Türkçe eklenerek süreç içerisinde öğrencilerin Türkçe öğrenmesi hedeflenmiştir.”

 

Bin Türk ve 11 bin 500 gönüllü Suriyeli öğretmen görev yapıyor

Geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık bin Türk ve 11 bin 500 gönüllü Suriyeli öğretmenin görev yaptığını ifade eden Bakan Avcı şunları söyledi: “UNICEF ile yürütülen çalışma kapsamında yaklaşık 10 bin gönüllü Suriyeli öğretmene destek veriliyor. Bu öğretmenlerden kamp içinde çalışanlar 600 lira, kamp dışında çalışanlar 900 lira ücret alıyor. Geriye kalan yaklaşık bin 500 öğretmen diğer sivil toplum kuruluşları tarafından destekleniyor.”

 

Halk eğitimi merkezleri aracılığıyla kamplarda ve şehir merkezlerinde, Türkçe öğretimi başta olmak üzere beceri edindirme ve hobi alanlarında yaklaşık 4 bin 200 kurs açıldığını dile getiren Bakan Avcı, bu kurslardan 130 binin üzerinde Suriyelinin yararlandığını bildirdi. Bakan Avcı, Suriyeli çocukların örgün eğitime kazandırılması ve yaklaşık 450 bin sayısına ulaşılabilmesi amacıyla planlanan faaliyetleri aktardı.  Bakan Avcı şöyle devam etti: Bakanlar Kurulu’nca alınan karar gereğince geçici koruma sağlanan yabancılara çalışma izni verilmiştir. Suriyeli ailelerin eğitime erişim fırsatlarından haberdar edilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi Suriyeli çocukların ailelerine çocukların okula devam etmeleri koşulu ile şartlı eğitim yardımı yapılması öngörülmektedir. En az 100 yeni okul binası inşa edilerek geçici eğitim merkezi olarak tahsis edilmesi, en az 50 okul binasının daha yarı zamanlı geçici eğitim merkezi olarak Suriyeli öğrenciler için tahsis edilmesi planlanmaktadır.

 

450 bin öğrenci için eğitim öğretim materyali ve kırtasiye malzemesi hazırlanması ve dağıtımı ön görülmektedir.”

 

Uluslararası topluluk gereken duyarlılığı göstermedi

Bakan Avcı, BM’den beklentilerini ise şöyle aktardı: “Uluslararası topluluk bu konuda gereken duyarlılığı gösterdiğini söyleyemem. Geçen hafta beni ziyarete gelen Avrupa Birliği’nden bir büyükelçiye de söyledim. Kendisi eğitim alanında yaptıklarımızı ne kadar takdir ettiklerini, alkışladıklarını söyledi. Ben de kendisine artık alkışlanmak istemediğimizi; alkışlamak istediğimizi söyledim. Bu bağlamda biz de uluslararası camiayı alkışlamak istiyoruz. Sizin de bu konudaki katkılarınıza güveniyoruz.”

 

Türkiye´nin insanlık adına yaptıklarına BM´den övgü

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson ise, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için yaptığı eğitim yatırımlarının takdire şayan olduğunu vurguladı.

 

Eliasson, Suriyeli sığınmacılara ilişkin Gaziantep’te bir gün önce konteyner ve çadır kente gerçekleştirdiği ziyaretten bahsederek, Suriyeli ailelerle ve çocuklarla bir araya geldiğini belirtti. Gördüklerinden çok etkilendiğini ifade eden Eliasson, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarının insanlık adına çok önemli olduğunu söyledi. Eliasson, sığınmacılara sadece yiyecek ve barınak sağlamanın yeterli olmadığını, bu kişilerin hayata tutunmaları için eğitimin çok önemli olduğunu ifade etti. 

 

Londra’da gerçekleştirilen toplantıda mültecilerin eğitim, sağlık ve barınmalarının önemine değinilerek bu hizmetler için fon ayrılması gerektiğinin konuşulduğunu hatırlatan Eliasson, burada mülteciler için en önemli hizmetin eğitim olduğuna karar verdiklerini kaydetti.

 

Suriyeli sığınmacılar geleceklerini Türkiye´de kuruyor

Gaziantep’te gezdiği okullarda hem Türkçe hem Arapça müfredatla eğitim verildiğini gördüğünde çok şaşırdığını ve bu konuda Millî Eğitim Bakanlığını yaptığı çalışmalardan ötürü takdir ettiğini söyleyen Eliasson, Gaziantep’te görüştüğü insanların çoğunun ülkelerine geri dönmek istediklerini, bu bakımdan bu insanlara kendi müfredatlarıyla eğitim verilmesinin bu insanların geleceği için doğru bir yatırım olduğunu vurguladı. Eliasson, savaş şartlarının daha uzun yıllar sürebileceği ihtimaline karşı bu çocukların geleceklerini Türkiye’de kurmaları gerekebileceği düşüncesiyle Suriyeli öğrencilerin Türkçe müfredatla eğitim almalarının da çok doğru bir karar olduğunu vurguladı.  

 

Eliasson, UNICEF temsilcilerinin ve diğer BM kuruluşlarının Millî Eğitim Bakanlığıyla Suriyeli öğrencilerin eğitimi konusunda çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Yarın İstanbul’da düzenlenecek Somali Yüksek Düzeyli Ortaklar Forumu Altıncı Toplantısı’na katılacağını bildiren Eliason, Türkiye’nin bu toplantıya ev sahipliği yaptığını belirterek, Türkiye´nin dünyanın her yerindeki sorunlara karşı olan duyarlılığını takdir ettiğini ifade etti.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.